|
Toon alle antwoorden
Verberg alle antwoorden
-
Video witloofboer Marc
-
De Klispoel
De Klispoel
Gevestigd aan de voet van de stuwwal bij Nijmegen (NL) en uitkijkend over de Ooijpolder, ligt De Klispoel. Opgericht in 1970 is het bedrijf nog steeds de enige waterkerskwekerij in Nederland. Waterkers is een streekgebonden product en groeit in de natuur in stromend beekwater. Er zijn maar weinig plaatsen in Nederland waar dat voorhanden is.
Vanwege de ligging in een kwetsbaar natuurgebied én uit idealistisch oogpunt is De Klispoel volledig biologisch.
Om een zo vers mogelijk product te kunnen leveren, wordt de groente ’s morgens geoogst en dezelfde dag op het bedrijf zelf verpakt, desgewenst in een consumentenverpakking.
Waterkers In elk waterbassin stroomt helder beekwater, afkomstig van een bronnenbos op de stuwwal. Waterkers is een zéér gezonde en smaakvolle bladgroente met vele vitaminen (o.a. A, B1, B6, B11 (foliumzuur), C, E en K) en mineralen zoals ijzer, jodium, calcium en kalium. De mogelijkheden in de keuken met waterkers zijn bijna onbegrensd, denk aan een salade, soep, op de boterham met kaas, gekookt (zoals spinazie), stamppot (rauw erin), pesto, pastasaus, roerbakken, hartige taart, warme en koude sauzen, als een groentebedje onder vis of vlees, kruidenboter, waterkersolie, enz.
Buitensla Naast waterkers teelt de Klispoel ook al vanaf 1995 biologische Buitensla, een mix van verschillende slasoorten zoals de Lollo Bionda, Lollo Rossa, bindsla en de rode en groene eikenblad. Zo krijg je een slamengsel variërend in kleur, smaak en bladvorm. Ieder seizoen wordt een nieuw assortiment samengesteld, afhankelijk van de op dat moment beste rassen. De oogst loopt van half mei tot met oktober, afhankelijk van het weer en kan als mix van jonge blaadjes of als krop worden geleverd.
Met de voeten in de aarde en de k(r)op in de zon!
Het natuurlijke bronwater levert het grootste deel van de benodigde voedingstoffen aan de waterkers. De vruchtbare rivierkleibodem van de slabedden samen met de eigen waterkerscompost zijn de enige “meststoffen” die gebruikt worden in de slateelt. Bovendien groeien de waterkers en sla in de buitenlucht op, in het seizoen waarin deze ook van nature groeit en op een wijze die dicht bij de natuurlijke leefomgeving staat. De planten moeten zich zodoende weren tegen wisselende temperatuur- en weersomstandigheden, beestjes en direct (zon)licht. Dit alles stimuleert de aanmaak van voedingsstoffen en natuurlijke afweerstoffen. De plant heeft hierdoor een steviger blad, intensere kleuren én meer vezels, voedingsstoffen en antioxidanten. Kortom een gezonde en smaakvolle plant!
-
O'Bio
In 2009 werd O’Bio opgericht. Een plantage van kleinfruit werd aangelegd in de Driekoningenstraat in Sint-Baafs-Vijve. Een kleinschaliger kleinfruit plantage, gelegen te Wakken lag aan de basis van O’Bio.
We zijn gespecialiseerd in de biologische teelt van bessen. Naast de blauwe bes, dit is de hoofdteelt, hebben we nog framboos, braambes, rode bes, zwarte bes, stekelbes en kiwibes. We telen voor de verkoop op de versmarkt, hebben een uitgebreide zelfpluktuin en produceren eigen producten zoals confituren, fruitsappen en vruchtenroomijs.
In het zomerseizoen werken bij ons een zestigtal mensen om alles in goede banen te leiden. Klein fruitteelt is heel intensief, de pluk gebeurt volledig met de hand.
Onze vaste klanten kopen heel bewust, lokaal en ecologisch. Bio is voor ons een gezond product telen, op een verantwoorde manier, met respect voor de natuur. Als wij bijvoorbeeld last hebben van bladluis laten wij natuurlijke vijanden als sluipwespen en lieveheersbeestjes hun werk doen. We creëren een gezonde leefomgeving voor onze natuurlijke bondgenoten in de strijd tegen pakweg de bladluis. We verrijken onze grond met compost en gefermenteerd gras. Een gezonde bodem geeft een goede plant. De droogte baart ons wel zorgen. Droogtestress is voor een biologische teler niet evident.
Onze lieveling is de blauwe bes. De bes heeft tal van gewaardeerde gezondheidseigenschappen, een verfijnde zoete smaak die veel mensen weten te appreciëren.
-
De Wassende Maan
De Wassende Maan (Astene-Deinze) is méér dan een bioboerderij. Wij pionieren sinds 1979 in biodynamische landbouw vol levenskwaliteit. Hier kweken we meer dan 50 verschillende soorten groenten (van aubergine, tuinboon tot zoete aardappel) op 23 ha land en in 5 onverwarmde tunnelserres: alles kraakvers van ons veld tot op jouw bord.
Biodynamisch boeren, dat is meer dan alleen bio. Op onze boerderij maken we nooit gebruik van sproeistoffen tegen ziektes of insecten. We gebruiken geen kunstmeststoffen. Meer nog, de bodem op onze boerderij vráágt niet naar die kunstmeststoffen. De basis van ons landbouwsysteem is een rijk bodemleven.
Dankzij een minieme natuurlijke bemesting en een ruime vruchtwisseling stimuleren we dit bodemleven. Door veel en voortdurende afwisseling van groentesoorten (in een cyclus van 7 jaar, inclusief rustjaren) voorkomen we bodemziekten en plagen. Wij ploegen de grond ook zelden, de grond wordt los geharkt. Zo zorgen we ervoor dat het dunne bovenste laagje met rijk bodemleven niet in de zuurstofarme ondergrond terecht komt. Die bodemzorg draagt bij aan de levenskracht en hoge kwaliteit van de groenten op het land.
-
Biobedrijf Vermeulen
In 1999 is Philip Vermeulen omgeschakeld naar de biologische teelt. Ze begonnen met enkel tomaten in vruchtafwisseling met komkommer. Enkele jaren later kwamen er geleidelijk kleinere hoeveelheden courgette, aubergines en paprika bij. Vanaf 2009 kozen ze voor de uitdaging van verdere diversificatie. Ze plantten kersen en frambozen aan in de serre en breidden ook hun assortiment tomaten uit tot meer dan 150-tal variëteiten.
Nu hebben ze het volgende aanbod:
Uit hun serres: tomaten (van vlees-, tros-, pruim-, coeur de boeuf, kers- tot ancienne tomaten in alle groottes, kleuren en smaken), aubergine, courgette, paprika, chayote, frambozen, kersen, bramen, druiven, citroenen, …
Vollegrondsteelten: diverse slasoorten, peterselie, rucola, koriander, rode biet, koolrabi,…
In de winter laten ze de bodem wat rusten en kweken ze bio-vleeskippen in de serre. Deze eten het onkruid en insecteneitjes op, laten mest achter en doen aan oppervlakte compostering. Na de kweek van de kippen brengen ze eigen bedrijfsgemaakte compost in de serre.
Naast dit alles hebben ze ook 1 ha korte omloop hout staan. Om de drie jaar wordt het gehakseld en gedroogd en dient dit als brandstof voor het verwarmen van de serres.
-
Het Eikelenhof
Op bijna het hoogste punt van het Kempisch Plateau, aan de rand van het natuurgebied ‘Solterheide’, ligt een biologisch-dynamisch bedrijf : ‘Het Eikelenhof’.
Sinds 1989 telen Johan en Vera hier verschillende soorten groenten, fruit en klein fruit.
Zo kunnen ze een jaar rond hun hoevewinkel vullen.
Naast het telen van groenten en fruit hebben ze ook Piétrain varkens (van oorsprong een Belgisch ras) en Limousin runderen staan. Het vlees van hun eigen dieren wordt diepgevroren in hun winkel aangeboden.
Seizoensgebonden groenten en fruit zelf geteeld, vers geoogst én van goede kwaliteit DAT is waar het Eikelenhof voor staat!
-
BioBees
Luc en Narrisa Pauwels bewerken dagelijks met veel zorg hun biologische velden om er kwaliteits- en smaakvolle groenten en fruit te telen. Vanuit hun bezorgdheid voor het milieu en de gezondheidsaspecten van de voedselproductie kozen ze in 1981 resoluut voor de biologische landbouwmethode. Vandaag telen ze voornamelijk biologische aardbeien, courgetten, kolen, peterselie en bonen. Alle groenten en fruit onderscheiden zich in smaak omdat ze in volle, gezonde grond worden geteeld. Vrij van alle mogelijke pesticides.
Het aardbeienseizoen loopt normaal gezien vanaf midden mei tot midden juni. Dankzij de lokale teelt, zonder gebruik van verwarmde serres, kent ze een bijzonder kleine ecologische voetafdruk.
Het seizoen van de courgetten loopt van juni tot oktober. Zowel de gewone als de ronde courgetten worden dan dagelijks geoogst. In de zomer zijn de boontjes superlekker. De krul- en bladpeterselie worden vanaf de lente tot het begin van de winter geoogst. Kolen zijn typische herfst- en wintergroenten. Spitskool, savooikool, Chinese kool, witte en rode kool zijn dan een belangrijke bron van voedingsvezels en vitamines. Grasklaver wordt ingeschakeld als groenbemester. Dankzij deze teeltkeuze is er praktisch heel het jaar wel iets te verkrijgen. Daarnaast vormt deze teeltwisseling de basis voor een gezonde bodem waarin voedzame en lekkere planten kunnen groeien.
In 2004 integreerden ze een zorgfunctie op hun boerderij. Elke dag komen er zorggasten meehelpen. De deuren van het bedrijf staan open voor (school)groepen die biologische landbouw van dichterbij willen beleven.
-
Bio-Garant
Het begon in 1981…
Als jonge knaap kreeg Philippe van zijn vader een stukje grond, waarop hij (bio) groenten plantte. Die verkocht hij op de veiling voor wat zakgeld. Vanop de schoolbanken droomde hij echter van een toekomst in de telecom. Dertien jaar spitstechnologie waren het gevolg. Maar spitstechnologie was ook nodig voor een nieuwe uitdaging: zijn eigen biologisch tuinbouwbedrijf.
Met de verhuis naar het landelijke Steenhuffel (Brabantse kouters) in 1992 werd de definitieve stap gezet naar het professioneel telen van biologische groenten. Het bedrijf kreeg meer vorm en algauw werden de eerste glasserres gebouwd. Geleidelijk aan groeide het bedrijf en in 2001 werd overgegaan tot de oprichting van Bio-Garant bvba.
Het telen van (serre) bladgroenten en kruiden is altijd hun hoofdactiviteit geweest, maar met de jaren is het bedrijf zich ook meer gaan specialiseren in vollegronds groenten zoals venkel, broccoli, pompoen…
Biologisch, duurzaamheid en ecologisch zijn drie pijlers waar het bedrijf enorm op inzet door seizoensgebonden groenten te kweken en streven naar een neutrale voetafdruk.
Sinds 2018 is de jongste zoon Thijs mee in het bedrijf gestapt.
-
Le Champignon de Bruxelles
In het hart van Brussel, onder de slachthuizen van Anderlecht, heeft Le Champignon de Bruxelles zich tot taak gesteld de stad te voeden. Vandaag exploiteert Le Champignon de Bruxelles de grootste ondergrondse boerderij van België op 3.000 m2, met een productiecapaciteit van ongeveer 8 ton champignons per maand.
Voor de productie van zijn paddenstoelen gebruiken ze een techniek die uniek is in de wereld: het gebruik van bierbostel, een bijproduct van brouwerijen. Deze techniek maakt het mogelijk om de kosten van grondstoffen te verlagen en om in heerlijke champignons een organisch bijproduct te herwaarderen.
Le Champignon de Bruxelles is vandaag een pionier in stadslandbouw en circulaire economie in België.
-
BelOrta AGF
Het aandeel van bio neemt jaar na jaar toe binnen het totaal volume aangekochte groenten en fruit bij de Belgische consument. Alle parameters nemen toe, zowel het aantal bio-kopers, het volume en het assortiment bio-groenten en -fruit dat gekocht wordt, als het aantal keer dat er bio gekocht wordt per consument.
BelOrta heeft ondertussen een traditie van bijna 25 jaar in bio en samen met onze telers volgen we deze evolutie dus heel nauw op. Ook voor ons is het belangrijk dat we hierop inspelen door zowel volumes als assortiment aan te passen. In samenspraak met onze bio-telers kiezen we heel bewust voor een ruim aanbod aan biologisch geteelde groenten en fruit die allemaal geproduceerd worden volgens een wetenschappelijk onderbouwde, gecontroleerde en moderne teeltmethode. Daarnaast zijn een performante service, flexibiliteit en leverzekerheid enkele heel belangrijke factoren voor een korte lijn tussen teler en consument.
Doordat we dagelijks het brede assortiment van alle aangesloten telers bundelen op 1 laadplaats en van hieruit distribueren, zorgen we daarenboven voor een optimalisatie van het logistieke proces en verlagen we de impact op het verkeer en zo ook op het milieu.
Onze grootste producten qua aanvoer zijn komkommer, tomaten, witloof, pompoenen, peren, appel, prei, kolen, en blauwe bessen maar de lijst is met bijna 100 lokaal geteelde producten ondertussen heel uitgebreid en neemt jaarlijks toe. Had al gehoord van onze bio-broccolini, little gem en minikomkommer? Al deze lekkere producten van bij ons zijn verkrijgbaar in de meeste winkels en zeer herkenbaar dankzij het Europese biologo en het biologo van BelOrta.
In tegenstelling tot conventionele producten, worden bio-producten niet via de veilingklok verkocht. Doordat deze markt anders georganiseerd is, zijn bio-producten allemaal 1-op 1-bestellingen. Het doel is dat 85% van de producten al een bestemming heeft voor ze worden geteeld, dit om zo veel mogelijk foodwaste te vermijden. Duurzaamheid dragen we hoog in het vaandel en vertalen we doorheen de hele flow van veld naar vork.
|